Är det blondinbella.se som är lösningen?

Webben driver allt större räckvidd till våra mediehus. Den dagliga räckvidden på nätet är fortfarande långt ifrån den tryckta tidningen, men avståndet minskar för var dag.

Då kommer också (äntligen!) diskussionerna om hur vi ska särskilja våra nyhetskanaler för att skapa maximal total räckvidd.

Ett sätt är naturligtvis att förändra papperstidningen. Då är det allt som oftast mer fördjupningar som efterfrågas. Men frågan är om vi mäktar med detta? Inom en treårsperiod har jag svårt att se hur redaktionerna kan bli så mycket effektivare som isåfall krävs.

Och -kärnfrågan – efterfrågar verkligen tidningens nuvarande läsekrets (medelålder på ca 50-60 år) en kraftigt förändrad tidning?

Ett annat sätt vore att vidga våra synsätt på nätupplagans innehåll. Måste den till 95% likna en traditionell tidning i sitt innehåll? UGC (user generated content) är knappast någon nyhet 2008, men är det någon tidning som gör det riktigt bra?

Med riktigt bra menar jag blondinbella.se. Det är en blogg skriven av en alldeles vanlig sjuttonårig gymnasietjej. Inte heller det något nytt. Men den här tjejen måste ha något särskilt, för hon har över 70 000 besökare på sin blogg varje vecka. Varje inlägg hon skriver kommenteras 30-100 gånger av jämngamla tonåringar.

Med andra ord exakt det som morgontidningarna letar efter med ljus och lykta. Återväxt genom unga läsare.

Det måste ju rimligtvis finnas fullt med blondinbellor i våra svenska städer.

Varför bloggar de inte på våra tidningssajter? Handen på hjärtat, gör vi verkligen allt vi kan för att locka in dem? Eller vill vi inte? Är det inte tillräckligt bra journalistik? Är det journalistik överhuvudtaget? Spelar det någon roll?

Blondinbella.se kan vara lösningen både på hur vi särskiljer våra kanaler och på återväxten. Åtminstone väcker hon många frågor. Eller?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: